sobota, 21. maj 2016

Ne rabim Janše kot borca za resnico

Odlično, Vera Ban. Me ne zanima, če Vam je medijski agitprop za cilj hujskaštva dal priložnost zdaj in nikoli prej. Me ne zanima, če je intervju zmanipuliran veliko več kot le z očitnim tajmingom. Ta manipulacija je dala morda priložnost tudi SDS.

Sedmega aprila je bila na RTV Slovenija patetična Tarča »Trenja na desni«, kjer so domnevno slekli desnico. Iz SDS ni prišel nihče, ker je motiv jasen: mrcvarjenje Janše in SDS. Ko sem poslušal Jamnikovo kako se muči v vsak stavek vriniti »nestrpnost«, čeprav so vsi hiteli razlagat, da Slovenija in Evropa na žalost ne sprejemata tistih, ki bi bili pomoči potrebni, ampak vse druge in da na koncu za tiste, ki so res pomoči potrebni ne bo placa, sem se začel hahljati sam pri sebi. Nisem se hahljal zaradi patetike Jamnikove, ampak zaradi tega, ker sem si predstavljal, kako bi ji Janša zabrusil, da verjetno ni plačana na uro, ampak na vsak kokodak »nestrpnost«.

Janše ni več na take oddaje. Uničili so ga. Zlomili so ga. Razumljivo. Tudi razumljivo s stališča, da se je 2008, 2011 strpno zagovarjal za mandat 04-08, med tem ko se levičarji zraven kot opice praskali in mirno zmagali. Kar mi ni razumljivo je, da so ga do te mere, da ne uspe analizirati situacije tako dobro kot nekoč in se umakne. Umakne?! Še eden, ki se dela našega in kliče po njegovem umiku, torej.. Nope. Ne bo šlo.

Res je, leva mašinerija dela od jutra do večera, da bi ga odrezala. Tisoči po javni upravi spijejo kavo in se vprašajo: »kaj bom pa danes storil proti Janši? Spisal kakšno grožnjo ali založil kake dokumente?«. In bi zmagali. Vendar, ali bi res? Ali ne zmagujejo pravzaprav zdaj kot pravi Oman?

Tisto, kjer se vidim v Veri Ban, je, da jaz ne rabim Janše kot borca za resnico. Borili za resnico se bomo ljudje. Če se ne bomo, nima smisla - če se pa politik pa tudi ne. Jaz rabim Janšo kot borca za zmago in približno normalno vodenje države. Razumem, »borba za resnico je borba zate«, »resnica je pomembna« in »danes Janša, jutri ti«, ampak ali je to primarno? Zame ne. Še več - lahko bi šlo tudi zato, ampak pametneje. In tu gre lahko SDS naprej (zgleda) le brez Janše na čelu.

Kar trdim niti ni to, da SDS ne dela več drugega in se ukvarja le še z resnico. Kar trdim je, da se SDS ne ukvarja več z zmago. To pomeni nadaljnje levičarsko sranje, ki ga gledam s »privatizacijami« in »reformami«. To je zame primarno.

Če bi se SDS ukvarjala z zmago, bi Janša prišel na Tarčo, šokiral Jamnikovo in rekel »res je Ljudmila, vi ste naredili nekaj napak in mi smo naredili nekaj napak, imate pa dobre odgovore na migrantska vprašanja in tu bomo dobro sodelovali tudi v prihodnje« (ali nek podoben bucibu). Jaz bi se še vedno hahljal, ker bi si vseeno predstavljal tisti odgovor, ki bi ji ga Janša najraje zabrusil, a se je močno ugriznil v jezik – dva Slovenca, ki so jih uspeli ujeti na »vsi so isti«, bi si pa rekla: »pišuka, tole je pa dobr' povedu«.

SDS ne verjame več, da dva taka še obstajata in da jih z drugačnimi prijemi lahko dobi.

Z današnjega stališča in gledišča, si mislim: če bi Janševa vlada 2013 obstala in bi se le on umaknil, bi bila gospodarska klima verjetno veliko boljša in verjetno za moje otroke malo manj bremen in nekaj več priložnosti. S takratnimi odločnimi in udarnimi koraki, bi uredili še marsikaj. Vem, da ni tu le Virant in njegova zahteva po umiku le Janše in da bi verjetno vlado zrušil Erjavec - ampak hej, vem da Janša ni prišel in po vseh nožih v hrbet rekel: »kako se zmenimo družba, da vseeno še izpeljemo par dobrih stvari«. Janša bi se danes po vseh levičarskih sodniških debaklih lahko že vrnil. Verjetno pa niti ne bi bilo treba. Naredil je dovolj.


SDS ima tri kandidatke za naslednico, ki so mi všeč: Alenko Jeraj, ki bi jo sicer morali fejst »nakarizmirat«, Evo Irgl, ki je karizmatična in medijska - ne vem pa, če bi stranko skupaj držala in Romano Jordan, ki bi lahko takoj prevzela vodenje. Čas je, da SDS neha kljubovat agitpropu, ampak začne riskirat in iskat novo nišo za morebiten napredek Slovenije. No, približno tako. Verjetno smo s Savićem v programskem svetu bolj tri korake od prepovedi vstopa SDS v RTV. 

penjau, penaju..

Ni komentarjev:

Objavite komentar